World class 2017

Στην ημιτελική φάση του σημαντικότερου και πιο απαιτητικού διαγωνισμού για cocktails που έλαβε μέρος στο Noel της Αθήνας την Πέμπτη 16 Μαρτίου, το Oz cocktail bar εκπροσωπήθηκε από τον συνήθη ύποπτο Ιάκωβο Κωσταντά. Ο Ιάκωβος  (2η θέση σε Nikka Perfect Serve 2016, 2η θέση σε Angostura Global Cocktail Challenge 2016, 3η θέση σε Havana Grand Prix 2016) εντυπωσίασε κριτές και κοινό παρουσιάζοντας μία συνταγή με βάση το Cardhu Amber Rock εμβαπτισμένο με σύκο, ζητώντας τους να χρησιμοποιήσουν τις πέντε τους αισθήσεις για να διαισθανθούν το τι πρόκειται να τους ετοιμάσει. Σε μία αυτοσχέδια μονόπολη (κατασκευή του αγαπημένου συνεργάτη Mr.Toninio) o Ιάκωβος είχε χρησιμοποιήσει την κάθε μία από τις τέσσερεις πλευρές του ξύλινου καταλόγου για να αισθανθούν οι κριτές τα πέντε συστατικά που είχε τοποθετήσει μέσα σε μικρά δοχεία. Έτσι οι κριτές χρησιμοποίησαν την αφή τους, την όσφρηση, την ακοή (με ένα ipod που είχε καταγεγραμμένο ηχητικό μήνυμα) και την γεύση τους. Η αίσθηση της όρασης, τους είχε καλυφθεί με κάποιο πανί καθώς η πρόταση του Ιάκωβου αναφερόταν σε πραγματικές συνθήκες κάποιου γεμάτου μπαρ, όπου κάποιος πελάτης δεν έχει οπτική επαφή με τον bartender.

Αφού ανέλυσε όλα τα συστατικά του χρησιμοποιώντας ιστορικά στοιχεία, προκάλεσε τους κριτές να ενισχύσουν ευχάριστα την εντύπωση που είχαν ήδη σχηματίσει για το ποτό, πριν το δοκιμάσουν λαμβάνοντας ένα ακόμη μήνυμα. Χρησιμοποίησε ένα ipad το οποίο ήταν κρυμμένο στην βάση του ξύλινου καταλόγου για να αναπαράγει ένα βίντεο με κάποιο πάντα που παίζει σε ζωολογικό κήπο. Αυτόματα, χαμόγελα σχηματίστηκαν στα πρόσωπα των κριτών και όσων είχαν πρόσβαση πλάι σε αυτούς. Οι κριτικές που πήρε ο Ιάκωβος ήταν άριστες και η πρόκρισή του στον μεγάλο τελικό του ‘’world class’’ για τα μέσα Μαΐου σφράγισε την επιτυχία του για ακόμη μία χρονιά.

Special Thanks to Αυγουστίνα Ζερβούδη για την μετάφραση των κειμένων.

Στον Αντώνη Σαλιάρη για την δημιουργία

Και στην Pandoras kitchen για την υποστήριξη